Săruturi "gluten free"

Săruturi

Ca celiac trebuie avută foarte mare grijă atunci când alegi alimentele, atunci când gătești sau atunci când alegi produsele de îngrijire și igienă pentru a evita riscul de contaminare și ingerare accidentală a glutenului. 

Dar cât de riscant poate fi un sărut? 

Dacă suferi de intoleranţă sau sensibilitate la gluten, ce se poate întâmpla în cazul unui sărut după ce partenerul a mâncat o pizza sau a băut o bere? Există oare un risc de contaminare cu gluten prin acest act simplu de iubire?  

Există o varietate de studii şi opinii cu privire la acest subiect, însă majoritatea studiilor arată că proteinele din alimente pot uneori rămâne în gură ore întregi după masă. Mai ales dacă partenerul a consumat alimentele cu conţinut mare de gluten cum ar fi pâinea, pizza, pastele, berea etc atunci există riscul de contaminare. Bărbaților cu barbă sau mustață li se pot prinde firimituri de alimente în firele de păr după ultima masă luată. Ei trebuie să se asigure că au scuturat toate firimiturile și că nu există urme de gluten care pot face rău partenerei.

Partenerele celiacilor trebuie și ele să aibă grijă la cosmeticele folosite, la fondul de ten, rujul sau balsamul de buze, blush-ul de pe obraji. 

Săruturile pot fi gluten free!

Iată cum poți să te asiguri că vei avea parte de săruturi gluten free după o masă la restaurant:

  • Roagă-l pe partenerul tău să comande un fel de mâncare cu conținut redus de gluten. Poate chiar să comande ce ai comandat tu, o friptură la grătar, un risotto sau o salată.
  • Roagă-l să nu consume bere, poate să consume vin, cele mai multe sortimente sunt considerate sigure pentru celiaci. Există și alte băuturi alcoolice fără gluten, pe care le puteți consuma împreună.
  • Ai grijă la barbă sau mustață și roagă-l să se spele pe față după ultima masă. Așa te asiguri că nu au mai rămas firimituri prinse în firele de păr.
  • Partenerele pot opta pentru un machiaj sumar, poate doar un ruj și un blush gluten free

Uneori poate fi dificil să menţinem strictețea unui regim în intimitate, dar până la urmă respectarea unor reguli de igienă şi securitate poate fi o formă de respect şi iubire. Important este ca lucrurile să fie discutate şi respectate pentru starea de bine a tuturor.
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează