Alergii alimentare - Alergia la proteina laptelui de vacă

Alergii alimentare - Alergia la proteina laptelui de vacă

Alergia la laptele de vacă (APLV) este cea mai des întâlnită alergie la bebeluși și copii și reprezintă o reacție anormală a sistemului imunitar la lapte sau produse care conțin lapte. Laptele de vacă este cel care dă reacții cel mai frecvent, dar și laptele de capră, de oaie, de bivolită sau alte mamifere pot cauza reacții alergice. Reacțiile pot apărea imediat sau după câteva ore iar simptomele alergiei variază de la reacții ușoare, ca erupțiile la nivelul pielii, la reacții severe mergând chiar până la șoc anafilactic. De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, este esenţială evitarea strictă a laptelui şi a produselor alimentare cu conţinut de lapte. Citiţi întotdeauna lista ingredientelor de pe etichete pentru identificarea pericolelor potenţiale.

Aproape 2,5% din copii mai mici de 3 ani sunt alergici la lapte, și toti cei care dezvoltă o formă de alergie la lapte o fac în primii ani de viață. Cei mai mulți se vindecă de această alergie. Alergia la lapte persistă timp îndelungat la copii care au un nivel ridicat de anticorpi pentru laptele de vacă în sânge. Prin analizele de sânge se poate măsura nivelul anticorpilor iar medicul alergolog poate determina dacă copilul va depăși sau nu alergia la laptele de vacă.

Sensibilitatea la laptele de vacă diferă de la persoana la persoană. Unele persoane au reacții grave la cea mai mică cantitate de lapte ingerată, în timp ce alții au reacții alergice la cantități moderate de lapte ingerat.

Simptome ale alergiei la lapte

Simptomele sau semnele care se manifestă într-un timp foarte scurt pot include:

  • eruptie la nivelul pielii
  • dificultate la respirație sau respirație șuierătoare
  • vomă
  • șoc anafilactic

Semne și simptome care apar mai târziu:

  • scaune moi sau apoase, care pot conține sânge (mai ales la bebeluși)
  • diaree
  • crampe abdominale
  • tuse și sau respirație șuierătoare 
  • nas înfundat
  • ochi umezi
  • erupție și mâncărime la nivelul pielii, și foarte frecvent în zona gurii
  • colici, la bebeluși

Diferențele dintre alergia la laptele de vacă și intoleranța la lactoză

Alergia la laptele de vacă nu trebuie confundată cu intoleranta la lactoză. În timp ce alergia alimentară este o reacție a sistemului imunitar la o amunită proteină alimentară, intoleranța alimentară nu implică sistemul imunitar (cu excepția intoleranței la gluten sau boala celiacă). Cand proteina alimentară este ingerată de persoana alergică poate declanșa o reacție alergică cu simptome ușoare (iritații, mâncărimi, erupții, umflături) până la simptome grave (dificultăți la respirației, amețeli, pierderea cunoștinței) sau chiar șoc anafilactic, care poate fi fatal.

În cazul intoleranței la lactoză, persoanelor afectate le lipsește enzima lactază responsabilă cu procesarea lactosei, un zahăr care se găsește în lapte și produsele lactate. Ca urmare pacienții nu pot digera aceste alimente și pot experienta diverse simptome ca greață, crampe, balonarea și chiar diaree. Intoleranța la lactoză poate provoca un disconfort major dar nu reprezintă un pericol vital.

Cum să evitați laptele

Legislația europeană în domeniul etichetării prevede în mod expres punerea în evidență prin semne specifice a tuturor ingredientelor cu potențial alergen pe etichete. Citiți etichetele de fiecare dată când mergeți la cumpărături, deoarece același produs sigur pe care l-ați mai cumpărat înainte își poate modifica la un moment dat compoziția fără ca ambalajul să se fi modificat. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi informaţii producătorului.

Există cazuri în care etichetele conțin atenționări cu privire la probabilitatea de a exista cantități mici de produse cu caracter alergen cumva ar fi: „ Poate conține urme de:” sau „Procesat într-o fabrică/atelier/instalație care utilizează:”.

Evitați alimentele care conțin lapte sau oricare din ingredientele derivate din lapte:

  • Unt 
  • Cazeină sau cazină hidrolizată
  • Brânză
  • Smântâna
  • Lapte covăsit
  • Lactoalbumină sau lactaalbumină fosfat
  • Lactoferina
  • Lactoză
  • Lactuloză
  • Lapte in toate formele lui, inclusiv condensat, degresat, praf, caimac
  • Proteină de lapte hidrolizată 
  • Budincă
  • Iaurt

Laptele se mai poate găsi și în:

  • Arome artificiale de unt
  • Produse de patiserie
  • Bomboane caramel
  • Ciocolată
  • Marcarină
  • Nuga

Surse neașteptate de lapte:

  • Mezelurile tăiate pe aceleași dispozitive cu brânza, în magazinele de delicatese
  • Unele mărci de conserve de ton conțin cazienă, derivată din lapte
  • Numeroase produse ne-lactate pot conține cazeină, listată ca atare pe etichetă
  • Restaurantele bune pun un stop de unt pe deasupra fripturii după gătire pentru un plus de aromă Cel mai recomandat este să atrageți atenția chelnerului că suferiți de o alergie gravă
  • Numeroase medicamente conțin derivați de lapte

De reținut

Persoanele alergice la laptele de vacă sunt adesea sfătuite să evite alte feluri de lapte animal. De exemplu, proteina ce se găsește în laptele de capră este foarte asemănătoare cu cea din laptele de vacă și poate cauza reacții alergice similare cu cele cauzate de laptele de vacă.

Aceste produse conțin lapte?

Persoanele alergice pun întrebarea aceasta foarte des. Ingredientele de mai jos sunt sigure și nu conțin lapte:

  • Lactat de calciu
  • Unt de cacao
  • Sos tartar
  • Acid lactic (desi cultura de pornire poate conține lapte)
  • Lactat de sodiu

Surse și link-uri utile:

www.foodallergy.org
www.mayoclinic.org
www.allergy.com.au
www.allergyuk.org/milk-allergy/milk-allergy




Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează