Care sunt cele mai frecvente alergii alimentare?

Care sunt cele mai frecvente alergii alimentare?

Grâu, ouă, peşte, arahide… alimente banale pot provoca uneori alergii însoţite de simptome neplăcute la nivelul pielii, al sistemului digestiv sau respirator. Uneori, însăşi viaţa este pusă în pericol. Şi totuşi, chiar în cazurile severe, alergia alimentară poate fi ameliorată sau vindecată.

Alergiile alimentare trebuie luate în serios deoarece se pot dovedi periculoase. Un aliment poate deveni dintr-odată intolerabil, provocând o reacţie de apărare a sistemului imunitar şi simptome mai mult sau mai puţin severe. Alimentele în cauză cel mai adesea sunt cele simple, precum ouăle sau laptele, mai ales în cazul copiilor.

Dar şi produsele exotice, absente până în ultimii ani în tradiţia noastră culinară, sunt din ce în ce mai prezente printre alergii: kiwi, susanul, nucile de caju sunt mai puţin tolerate printre adulţi.

Top alimente alergene la copii:

  • Ouă
  • Lapte de vacă
  • Grâu
  • Arahide
  • Soia
  • Peşte

Top alimente alergene la adulţi

  • Grâu
  • Peşte
  • Fructe nucifere
  • Muştar
  • Susan
  • Unele fructe şi legume

Alergiile uşor vindecabile:

  • Ouă
  • Lapte de vacă
  • Grâu

Alergiile cele mai persistente:

  • Arahide
  • Fructe nucifere
  • Peşte
  • Crustacee

Nu confundaţi alergia alimentară cu intoleranţa!

Chiar dacă simptomele digestive sunt asemănătoare, intoleranţa nu este provocată de o reacţie imunitară cum este cazul alergiei. În general, intoleranţa este datorată incapacităţii intestinului de a digera un aliment, cum ar fi glutenul sau lactoza. În ambele cazuri, intoleranţă şi alergie, evitarea alimentului problematic este regula!

 

Sursa: http://www.topsante.com/medecine/allergies/allergie-alimentaire/prevenir/allergies-alimentaires-quelles-sont-les-plus-frequentes-247351




Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează