3 idei pentru a supraviețui sezonului de sărbători care se apropie

3 idei pentru a supraviețui sezonului de sărbători care se apropie

Cine a fost nevoit să urmeze un regim special chiar în perioada sărbătorilor și nu s-a putut înfrupta din bunătățile de pe masă își poate face o idee despre situația pe care trebuie să o înfrunte un celiac de două ori pe an, la Paști și la Crăciun. Mai ales cu ocazia sărbătorilor de iarnă, tentațiile interzise se înmulțesc exponențial.  

Cel mai greu este când diagnosticul de intoleranță la gluten a venit la maturitate – deja erai obișnuit cu festinul de sărbători și bunicii tale îi vine tare greu să înțeleagă de ce nu mai poți gusta din cozonacii ei. Dacă pe bunica ta nu o poți consola atât de ușor, cel puțin poți avea grijă de tine cu ocazia sărbătorilor de iarnă și în același timp bucura de preparate deosebite fără un strop de gluten. Iată câteva idei pentru a trece cu bine peste sezonul sărbătorilor fără a inghiți în sec:

Mănâncă bine înainte

Când ești invitat pe neașteptate la o masă sau la o petrecere de Crăciun, cea mai bună, deși tristă opțiune e să mănânci de acasă astfel încât să nu fii nevoit să riști. Chiar dacă un preparat nu conține ingredientele despre care știi că au în compoziție gluten în mod normal, o posibilă contaminare cu gluten îți poate face rău, așa cum deja știi. Dacă persoana care a pregătit mâncarea nu are o bucătărie gluten-free, este mai bine să refuzi politicos bucatele cu care ești îmbiat.

Vorbește cu gazda în prealabil

Macarons bio cu migdale
Macarons bio cu migdale

  În funcție de evenimentul la care mergi, este posibil ca gazda să fie dispusă să asigure alimente fără gluten – de preferință preparate de la un restaurant care servește mâncare de acest tip. Dacă cererile tale sunt considerate exagerate, înseamnă că sigur există un loc mai potrivit unde să mergi și unde gazda să înțeleagă că motivul dietei tale este o problemă de sănătate cât se poate de serioasă.

  Adu mâncarea ta

  Aceasta este cu siguranță cea mai bună soluție – nici nu dai bătăi de cap gazdei, și nici nu riști consumând mâncare fără gluten dintr-o sursă nesigură. S-ar putea ca mâncarea pe care o aduci tu să aibă și mai mult succes decât mâncarea obișnuită.  Aici poate interveni însă o problemă – contaminarea accidentală. Un pofticios care a mâncat dintr-un tort preparat cu făină de grâu va folosi aceași lingură ca să se servească din prăjitura ta bio care nu a văzut particulă de gluten – iată un scenariu de coșmar.  

  Dacă evenimentul este unul restrâns, ca o masă între prieteni, informează verbal pe toată lumea că poate gusta din mâncarea adusă de tine, dar fără să o contamineze. În cazul unui eveniment mai mare, așează bunătățile tale pe o masă separată și nu te rușina să pui la vedere câteva instrucțiuni clare pentru cei neinformați.

  Prăjitură cu ciocolată Valhrona
  Prăjitură cu ciocolată Valhrona

  Dacă ultima soluție ți se pare și ție cea mai bună, avem o veste grozavă pentru tine! Cu ocazia Black Friday 2017, magazinul tău pentru diete speciale Amarant.ro a pregătit 4 zile de reduceri pentru ca tu să poți cumpăra mai multe produse cu aceeași bani. Ideea este să te pregătești din timp cu o mulțime de opțiuni ca să fii gata să mergi oriunde și să răspunzi la orice invitație spontană. Fie că vrei să organizezi tu mese și să pregătești bunătăți în casă, fie că vrei să iei cu tine ceva preparat de-a gata ca să poți mânca la orice petrecere sau eveniment, te așteptăm cu următoarele produse: 

  • Diverse sortimente de pâine
  • Ciocolată
  • Cozonaci
  • Prăjturi
  • Macarons
  • Prăjituri cu glazură (în curând pe site)
  • Ingrediente pentru bucătăria fără gluten – făină fără gluten, drojdie, amestecuri pentru clătite și prăjituri, substitut de gluten etc.

  La reducere vor fi și alimente destinate altor tipuri de diete speciale – fără lactoză, fără ouă, fără soia, fără nuci/alune sau pentru diabet.

  Intră pe Amarant.ro în perioada 24-27 noiembrie și bucură-te de reducerile speciale pe care ți le-am pregătit, iar sărbătorile de iarnă din acest an vor fi un deliciu – fără gluten, desigur!
  Angela Stănescu
  Angela Stănescu

  Autor


  Comentează